15 millioner ekstra til utdanning

NHO Byggenæringen er veldig godt fornøyd med regjeringens budsjettøkning på 15 millioner kroner til fleksible utdanningstilbud innen yrkesfag i mindre sentrale strøk.
NHO Byggenæringen er veldig godt fornøyd med regjeringens budsjettøkning på 15 millioner kroner til fleksible utdanningstilbud innen yrkesfag i mindre sentrale strøk.
Midlene skal brukes til modeller tilsvarende LOSA i Finnmark, og kan bidra til at flere unge får muligheten til å ta fagbrev i nærmiljøet – uten å måtte flytte hjemmefra.
– Dette er et viktig gjennomslag for hele landet og særlig for de små, men samfunnskritiske yrkesfagene som anleggsgartner, blikkenslager og taktekker, sier administrerende direktør i NHO Byggenæringen, Nina Solli.
Byggenæringen er i alvorlig behov for flere fagarbeidere. Siden 2022 har over 15.000 fagfolk forlatt næringen, og andelen skoleelever som søker seg til byggfagene har gått ned. Dette gjør det stadig vanskeligere å få tak i lærlinger og kvalifisert arbeidskraft, særlig i distriktene hvor utdanningstilbudene er få eller ikke-eksisterende.
– I store deler av landet finnes det rett og slett ikke tilbud for flere av disse fagene. Først i år fikk vi en KEM-linje på Kvaløya i Tromsø, hvor blikkenslager og taktekker er blant utdanningstilbudene. Og det finnes ikke anleggsgartnerutdanning nord for Trondheim, sier Solli.
Et lokalt utdanningstilbud betyr at flere ungdommer kan ta fagbrev og bli i hjemkommunen sin – og bidra til lokal verdiskaping. Samtidig styrkes fagopplæringen og kvaliteten i næringen.
– Vi ser at bedrifter i distriktene har stor etterspørsel etter fagfolk. Nå får flere unge muligheten til å ta utdanningen der de bor. Dette er et viktig bidrag for å sikre rekruttering til fag som er avgjørende for samfunnssikkerhet, grønne løsninger og vedlikehold av både bygg og infrastruktur, sier Solli.
Et godt første steg – men ikke nok
NHO Byggenæringen spilte inn forslaget om en pott som sikrer fagutdanning i små fag til forhandlingspartnerne i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett. NHO Byggenæringen mener at budsjettøkningen, som kom i stand ved at Senterpartiet tok forslaget med inn i forhandlingene, er et godt første steg, men peker på behovet for en ytterligere styrking.
– Vi mener det trengs minst 50 millioner kroner for å kunne bygge opp et reelt og bærekraftig utdanningstilbud i de minste håndverksfagene. Derfor må regjeringen følge opp denne starten med en styrket pott allerede i Statsbudsjettet for 2026. Fylkeskommunene står i en krevende økonomisk situasjon og klarer ikke å tilby det næringslivet og ungdommene trenger alene, sier Solli.
Med rundt 250.000 sysselsatte utgjør bygg- og anleggsnæringen 14 prosent av alle arbeidsplasser i Norge. Behovet for fagarbeidere vil bare øke i årene som kommer – ikke minst i takt med rentenedgang, økt boligbygging og styrket offentlig satsing på infrastruktur og beredskap.
– Skal vi klare å møte behovene samfunnet står overfor, må vi sikre at ungdom over hele landet har reell tilgang til å ta yrkesfaglig utdanning innen byggfag. Vi bygger landet – og vi trenger folk, avslutter Nina Solli.