Du er her:

Materialer for skrå tak

Skrå tak tekkes med mange forskjellige produkter fra torv til stein og metaller. Her finner du en oversikt over noen av dem.

Utdrag fra Klima-, energi- og miljøteknikk, Gyldendal Undervisning, 2010

Takshingel, asfalttakbelegg i plateform, med selvklebing (ikke rullevare). Takshingelen legges på kalde tak direkte på takbord, min. takfall er 15 grader. For øvrig viser vi til leggeanvisningen som alltid skal følge med produktet.

 

Foto: Icopal AS

Torvtak benyttes for det meste på skrå hyttetak. De fleste tidligere omtalte takbeleggene/membranene kan benyttes som tettesjikt under torven. Noen produsenter har spesialisert seg på torvtakmembran slik at den skal være enkel og raskt å legge. Membranen bør være rotbestandig. Tidligere ble det stukket torv i nærheten av hytta til tekkingen. Nå er det flere produsenter som tilbyr ferdig «grønn» torv i praktisk og håndterbar emballasje som er lett å montere. For øvrig viser vi til produsentens anvisninger eller byggdetaljer fra NBI.

Foto: Mestertak AS 

Nedenfor beskrives «harde» tekkeprodukter. Alle disse produktene krever et minimumsfall på tak/skråtak og er beregnet for kalde tak. Felles for de fleste av disse tekkeproduktene er at de vanligvis har kald, luftet takkonstuksjon med et underlagsbelegg, og at de monteres på sløyfer og lekter. Avstanden mellom lektene varierer etter produkttype og dimensjonerende snølast.

Skifertaker et pent og varig tak. Naturskifer lages i forskjellige tykkelser og utseende. De mest kjente skiferproduktene i dag er Altaskifer og Oppdalskifer. Det kreves spesiell opplæring for å tekke med skifer.

 

Sund  folkehøyskole, Foto: Mestertak AS

Betongtakstein har flere farger og forskjellige profiler. De fleste produsentene i Norge leverer gjennomfarget takstein, det vil si at fargepigmentene blir blandet i betongen. Det er flere typer på markedet. To kjente merker er Zanda og Skarpnes.

Bilde: Zanda Rustikk svart - Betong, Monier

Teglsteiner et naturprodukt som har lange tradisjoner som tekkemateriale. Teglstein er laget av brent leire, og fargen er rødbrun, fargevariasjoner avhengig av om teglsteinen er mye eller lite brent. Det finnes også en renere brunfarge og en blåfarge. Samme forhandlere som ovenfor.

Bilde: Dantegl Danica ubehandlet - teglstein, Monier

Glasert tegl er teglstein med pålagt glasur i forskjellige farger. Glasuren blir lagt på oversiden av steinen før sluttbrenning. Glasuren/fargen er sterk og blir ikke bleket av sollys og nedbør.

 

Fig 18 Bilde: Kdn Vh glassert kullsvart -  Glassert Teglstein, Monier

Stålplatetak(takplater) leveres med mange profiler og typer og kan bestilles etter mål på større leveranser. Det er også et rikt fargevalg. Produsent/forhandler er bl.a Planja.

 

Aluminiumstak(takplater) ligner på stålplater, men har noe mindre utvalg enn stålplater. Aluminium er et lett og praktisk materiale å håndtere, men det tåler ikke så mye mekanisk påkjenning som stålplatene. Det er et godt fargeutvalg. Montert på taket, er utseende som et stålplatetak. Samme produsent og forhandler som ovenfor.

Stålpanner(med taksteinmønster) er et stålplateprodukt med pålagt knust stein i akryl som overflate. På standard stålplater blir det trommelyd under regnvær, men med denne overflatebehandlingen begrenses dette til et minimum. Disse platene ser ut som takstein og leveres i lengder som takstein og bredder på ca. 1 meter. Platene leveres i flere farger. Produsenter/leverandører i Norge er Icopal og Isola.

Tekking med sink, ulike stålplater og kobber kaller vi ofte båndtekking. Denne type taktekking utføres av blikkenslageren.

  • Besøksadresse:
  • Middelthunsgate 27, 0368 Oslo
  • Postadresse:
    c/o BNL, PB 7187 Majorstuen, 0307 Oslo